Coronakrisen blixtbelyste hur viktig edtech-branschen är för utbildningssektorn när distansundervisningen ökade drastiskt 2020. I en ny rapport från Entreprenörskapsforum visas att med omkring trettio års digitalisering på utbildningsområdet finns en jämförelsevis mogen hemmamarknad för edtech att verka på. Det finns även bred evidens för att digital teknik kan ge goda utbildningsresultat. Nu behövs ett närmare samarbete mellan forskning, praktik och marknad liksom stöd för innovationsupphandling och bättre fungerande kompetensförsörjning.
Omvärldsfaktorer som digitalisering, automatisering och globalisering i kombination med den utmaning som den pågående pandemin utgör, skapar ett kraftigt förändringstryck på västsvenska företag och deras medarbetare.
Atea ville undersöka i vilken utsträckning lärare har tillgång till mobiltelefoner som tillhandahålls av arbetsgivaren och hur de, samt förvaltningsledningar, i allmänhet resonerar runt frågan om tjänstemobiler.
Branschråd förskola i Göteborgsregionen har beställt en behovsanalys av förskolans kompetensförsörjning. En projektgrupp har under december 2019 till mars 2020 genomfört intervjuer, workshops samt en enkät för att samla material till denna behovsanalys.
Hur arbetar man med e-sport i skolan, hur vanligt är det och hur seriösa är e-sportutbildningarna?
Hur kan man arbeta med Internet of Things i skolan? Vad behöver man tänka på vad gäller integritet, säkerhet och juridik?
Rapporten belyser den strategiska dataanvändningen och tillämpningen av
(nationella och internationella) standarder inom ett urval av skolans verksamhetsprocesser.
Projektet, som drevs av IFOUS och RISE, syftade till att bidra med kunskap om fjärrundervisning som ett sätt att öka likvärdigheten och säkra undervisningskvaliteten för elever i Sverige, oavsett skolans geografiska läge.
”This study analyses the supply of traineeships in digital in the EU and the potential role of the Digital Opportunity initiative (DOT) in fostering such traineeships.” Jag medverkade i projektet med intervjuer och analyser.
Detta är en del i Skolverkets kompetensutvecklingsmodul för att lära sig leda förändringsarbete. Skriven tillsammans med Annika Agélii Genlott.
Jan är utsedd som en av 15 experter i EU-kommissionens expertgrupp. Gruppens uppdrag är att genomföra evidensbaserade värderingar av utbildningspolitiska insatser för att identifiera satsningar som dels ökar utbildningsresultaten och den sociala inkluderingen och dels ökar effektiviteten i de europeiska utbildningssystemen. Gruppen ska lämna sin slutrapport till EU Kommissionen i december 2022.
Skolverket deltog i ett EU-projekt inom 7 ramverksprogrammet om learning analytics. Skolverket ledde delprojektet för skolområdet. Projektet syftade till att höja kunskapen och medvetenheten om learning analytics samt att skapa mötesplatser mellan skolfolk, forskare, beslutsfattare och it-industrin för att diskutera frågor om pedagogik, etik och juridik runt learning analytics. Jag var anlitad för att driva en stor del av Skolverkets arbete i projektet (www.laceproject.eu).
Förutsättningarna på arbetsmarknaden förändras snabbt – och därmed vilka kunskaper och kompetenser som krävs för att få jobb. Det betyder att också skolan måste förändras. Skolan som samhällsfenomen står vid en korsväg mellan att förvalta ett kunskapsarv och att förbereda för framtiden. Denna bok vill skapa förståelse och intresse för skolans framtidsfrågor.
Education Analytics har haft i uppdrag av Myndigheten för kulturanalys att göra en förstudie av hur man skulle kunna utvärdera kulturverksamheten inom folkbildningen. Vi titta bl.a. på kopplingen mellan kulturverksamheten och syftena med statsbidraget, samt kulturverksamheten som en del av folkbildningen i sin helhet resp. i förhållande till folkhögskolor och studieförbund. Vi granskade datakällor, statistik mm. Vår rapport blev en del av myndighetens rapport till regeringen.
Tillsammans med kollegan Øystein Johannessen har Education Analytics fått i uppdrag att göra en genomlysning av Falkenbergs grundskolor. Uppdraget innebär att göra en oberoende värdering av var kommunen står idag ifråga om sin skolsatsning. Slutrapporten var klar i oktober 2013.
Allt fler skolor köper iPads till sina lärare och elever. Det rullar som en våg över hela den rika världen och sker till stor del utan att det finns några större studier som stöder paddans värde som utbildningsverktyg. Successivt börjar dock allt fler studier av iPad:ens styrkor och svagheter att publiceras.
Utvecklingen mot Learning Analytics belyser tre viktiga utbildningspolitiska frågor:
- hur man kan utbilda och stödja lärarna
- etiska frågorna om mer data om enskilda individer och hur detta ska kunna hanteras rättssäkert och moraliskt
- förskjutningen mot kompetenser som efterfrågas i arbetslivet, att se över regelsystem för kunskapstester, inte minst nationella prov.